Tack till alla skolor – vi har kämpat tillsammans!
Först och främst vill jag rikta ett stort tack till de alla fantastiska skolor vi har har äran att hjälpa på vägen mot att bli DNP-redo!
Det har varit en resa fylld av utmaningar, där vi har checkat av alla delar som krävs för att kunna göra proven.
Jag har fått möjligheten att tala inför många av er när vi kopplat upp skolor till plattformen och genomfört testprov. Jag har sett ert hårda arbete med att lära er provplattformen, delta i webbinarier och hantera den digitala stress som uppstått – och jag måste säga att ni har gjort det med imponerande engagemang och professionalism. Ni har all anledning att vara stolta över att vara bland de skolor som faktiskt var redo för DNP!
Ett haveri som inte är vårt fel
Jag vill också tydliggöra att den lösning vi har levererat inte har något att göra med de tekniska problem som Skolverket nu står inför. Vi har inte bidragit till spridning av personuppgifter, och det är inte vår lösning som fallerat – ansvaret ligger helt och hållet hos Skolverket och deras bristfälliga provplattform.
Det är frustrerande att se alla skolors personal och administratörernas hårda arbete gå om intet på grund av bristande förberedelser från Skolverkets sida. Vi har tillsammans lagt ner otaliga timmar, sena kvällar och helger för att få detta att fungera. Jag har lärt känna många av er och sett vilket ovärderligt arbete ni lägger ner för att få skolan att fungera, och ni förtjänar bättre än detta.
Jag hade kunnat skriva en lång kritik mot Skolverket, men sanningen är att de som ansvarar för detta redan borde förstå konsekvenserna av sitt misslyckande. Tyvärr kommer de sannolikt inte att ta något ansvar. Det är skolorna som fått bära bördan – både i form av arbetsbelastning, oro och onödiga kostnader. Och om vi ser en nedgång i nästa Pisa-mätning, då måste en del av ansvaret läggas på Skolverket, som tvingat skolor att investera tid och resurser i ett system som uppenbarligen inte var färdigt.
Vad händer nu?
Till skillnad från Skolverket tar vi vårt ansvar. Vi vet att ingen vill stressa in en IT-lösning som skapar mer belastning än nytta – och även om vår lösning fungerat felfritt känner jag personligen en stor frustration över situationen. Jag har stått framför lärare och demonstrerat en process som borde ha fungerat, men som i slutändan fallerat på grund av Skolverket. Bara denna vecka har jag haft flera möten där vi stött på problem som vi själva inte kunnat påverka.
Därför kommer vi nu att kontakta alla våra kunder och se vad vi kan göra för att hjälpa till att minska era IT-kostnader. Vi har inga förväntningar på att Skolverket kommer att ta det ansvaret.
Jag såg verkligen fram emot att så många av våra kunder skulle kunna genomföra testproven den 12:e mars. Jag såg fram emot att hjälpa fler skolor och få fler nöjda kunder. Men just nu känner jag mest tomhet över att skolor, elever och lärare tvingas hantera ännu ett haveri som borde ha kunnat undvikas.
Det går att göra NP till viss del digitalt ändå!
Många skolor har aldrig tidigare genomfört digitala prov, medan andra som haft sådana tjänster har avvecklat dem eftersom Skolverkets plattform skulle hantera detta. Därför kommer vi under nästa vecka att kontakta våra samarbetspartners för att undersöka möjligheten att erbjuda en fungerande digital provtjänst till ett reducerat pris. Det skulle innebära att skolorna trots allt kan genomföra digitala prov – dock inte i Skolverkets lösning, utan i en som faktiskt fungerar.
Vi blickar framåt och hoppas att höstens prov kan genomföras på ett mer tillförlitligt sätt. Under tiden gör vi allt vi kan för att stötta er – precis som vi alltid har gjort.
Till er som ännu inte är kunder: hör av er om ni vill att vi hjälper er att genomföra digitala nationella prov ändå. Med en fungerande lösning blir både elever och personal vana vid digitala prov inför framtiden.
Hälsningar Ronnie Afzelius och hela teamet hos Selektiv IT-Partner